1 cawan tepung gandum
1/4 cawan air garam
Doh B :
1/4 cawan tepung gandum
3 sb planta
1. Uli doh A hingga lembut. Masa memasukkan air garam itu hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit. Mula-mula doh itu agak melekit tapi selepas diuli lama sedikit, ia akan jadi doh yang lembut.
2. Uli pula doh B sehingga boleh dikepal. Boleh ditambah planta jika perlu. Bahagi juga kepada 2 bahagian dan dijadikan 2 bebola.
3. Ambil sebiji bebola doh A dan dileperkan sedikit. Letakkan ditengahnya sebiji dari doh B tadi. Lalu dibulatkan. Satu bahagian lagi juga dibuat serupa.
4. Canaikan bebola tadi tapi jangan terlalu nipis. Kemudian gulungkan dan canai lagi. Ulang hingga 3x.
5. Akhir sekali, gulungkan dan dipotong-potongkan gulungan itu.
6. Selepas itu canaikan nipis setiap doh yang telah dipotong itu. Letak inti sardin dan kelim seperti membuat karipap biasa.
Inti Sardin
1 tin sardin
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
1 sb cili kisar
1 sb air asam jawa
garam
Tumiskan bawang besar dengan sedikit minyak hingga naik bau. Masuk cili kisar. Gorengkan sekejap. Masukkan sardin. Hancur-hancurkan sardin itu. Masuk air asam, sedikit sos sardin dan garam. Masak hingga agak kering. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment