Saturday, December 5, 2015

Karipap Pusing Inti Sardin





Doh A :
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan air garam

Doh B :
1/4 cawan tepung gandum 
3 sb planta


1.  Uli doh A hingga lembut.  Masa memasukkan air garam itu hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit.  Mula-mula doh itu agak melekit tapi selepas diuli lama sedikit, ia akan jadi doh yang lembut. 

2.  Uli pula doh B sehingga boleh dikepal.  Boleh ditambah planta jika perlu.  Bahagi juga kepada 2 bahagian dan dijadikan 2 bebola.

3.  Ambil sebiji bebola doh A dan dileperkan sedikit.  Letakkan ditengahnya sebiji dari doh B tadi.  Lalu dibulatkan.  Satu bahagian lagi juga dibuat serupa.



4.  Canaikan bebola tadi tapi jangan terlalu nipis.  Kemudian gulungkan dan canai lagi.  Ulang hingga 3x.  
                      

5.  Akhir sekali, gulungkan dan dipotong-potongkan gulungan itu.

6.  Selepas itu canaikan nipis setiap doh yang telah dipotong itu.  Letak inti sardin dan kelim seperti membuat karipap biasa.


Inti Sardin
1 tin sardin
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
1 sb cili kisar
1 sb air asam jawa
garam

Tumiskan bawang besar dengan sedikit minyak hingga naik bau. Masuk cili kisar.  Gorengkan sekejap.  Masukkan sardin.  Hancur-hancurkan sardin itu.  Masuk air asam, sedikit sos sardin dan garam.  Masak hingga agak kering.  Sejukkan.




                                  



No comments:

Post a Comment