Bahan untuk Doh A :
1 cawan tepung gandum
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2" lengkuas
1 batang serai
2 sb udang kering
1 sb cili kisar / 5-6 tangkai cili kering
sedikit air
Kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, udang kering dan cili kisar/cili kering. Kemudian digaulkan dengan tepung. Masuk air sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Doh janganlah terlalu lembut. Biarlah liat sikit...senang nak potong-potong nanti. Kemudian canai nipis doh itu.
Bahan untuk Doh B :
1 cawan tepung gandum
1 sb majerin
1/4 st garam
sedikit air
Campurkan tepung gandum, majerin dan garam. Masukkan air sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Canaikan doh ini nipis mengikut lebih kurang saiz Doh A tadi.
Canai lagi kepingan yang dipotong itu supaya nipis. Bila digoreng ia akan jadi lebih ringan dan rangup. Ada juga yang tak canai tapi terus digoreng selepas dipotong nipis-nipis.
No comments:
Post a Comment