Friday, December 18, 2015

Kerepek Udang Kering Pedas




Bahan untuk Doh A :
1 cawan tepung gandum
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2" lengkuas
1 batang serai
2 sb udang kering
1 sb cili kisar / 5-6 tangkai cili kering
sedikit air

Kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, udang kering dan cili kisar/cili kering.  Kemudian digaulkan dengan tepung.  Masuk air sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Doh janganlah terlalu lembut.  Biarlah liat sikit...senang nak potong-potong nanti.  Kemudian canai nipis doh itu.


Bahan untuk Doh B :
1 cawan tepung gandum
1 sb majerin
1/4 st garam 
sedikit air

Campurkan tepung gandum, majerin dan garam.  Masukkan air sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.  Canaikan doh ini nipis mengikut lebih kurang saiz Doh A tadi.



Lepas tu letakkan lapisan B atas lapisan A.  Gulungkan sepadat yang boleh lalu dipotongkan nipis-nipis.  Kalau gulungan doh itu terlalu lembut dan sukar dipotong, biarkan ia terdedah seketika dalam 1 jam.  Nak letak dalam fridge pun boleh.




Canai lagi kepingan yang dipotong itu supaya nipis.  Bila digoreng ia akan jadi lebih ringan dan rangup.  Ada juga yang tak canai tapi terus digoreng selepas dipotong nipis-nipis.



No comments:

Post a Comment