Monday, December 28, 2015

Kerepek Telinga Gajah


Di Indonesia kuih ni dipanggil Kerepek Kuping Gajah. 
Di Vietnam disebut Elephant Ears.
Jadi saja aku sebutkan Kerepek Telinga Gajah...:):)



1/2 kg tepung gandum
1 biji telur
1 sb planta
150 gm gula halus
130 gm santan
1/4 st garam
1 sb serbuk koko

1.  Pukul telur dan gula sekejap, tak perlu sampai kembang.

2.  Masuk planta.  Kacaukan sedikit.

3.  Masuk tepung dan garam.  Gaul-gaulkan dibahagi kepada 2 bahagian.

4.  Satu bahagian dicampur santan.  Masukkan santan sikit-sikit sambil diuli hingga menjadi doh.  Doh itu janganlah terlalu lembut. Ketepikan.

5.  Satu bahagian lagi dicampur dengan serbuk koko dan dimasukkan santan sikit-sikit sambil diuli hingga menjadi doh. Sebaiknya doh itu janganlah terlalu lembut.  




6.  Canaikan kedua-dua bahagian doh itu berasingan.  Canai nipis.  Kalau menggunakan mesin pencanai doh itu, gunakan no 5.

7.  Kemudian letakkan lapisan coklat di atas lapisan putih.  Gulungkan rapat-rapat dan dipotong nipis.  Jika doh lembut, gunakan sedikit tepung semasa mencanai supaya tak melekat.



8.  Canai lagi agar nipis sedikit.  Jika menggunakan mesin pencanai, gunakan no 4.

9.  Akhir sekali gorengkan ia dalam minyak banyak.   Semasa proses menggoreng, akan kelihatan banyak buih-buih minyak panas pada kerepek.  Kacau-kacaukan sehingga buih-buih itu berkurang. Tapi kerepek itu akan kelihatan seperti masih lembut atau macam kenyal-kenyal.  Jangan risau.  Angkat dan toskan aje.  Kerepek itu akan mengeras bila ia sejuk.




No comments:

Post a Comment