Tuesday, December 22, 2015

Crunchy Noodles




Kebiasaannya crunchy noodles ni dibuat menggunakan yee mee ataupun wantan mee (kering).  Tapi kali ini aku gunakan mee kuning.  Memang rangup dan sedap aje pada selera aku.  

Penggunaan bahan-bahan yang lain terpulang pada keinginan masing-masing.  Yang ini aku buat untuk 2 orang makan aje.

1/2 paket kecil mee kuning
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 batang carrot - dipotong seperti batang mancis
100 gm brokoli
6 biji fish ball
1/2 cawan tauge 
1 batang celery - dipotong serong
2 pokok daun bawang - dipotong 1" panjang
1/4 st lada sulah
1/4 st kicap pekat
1 sb kicap cair
1 st sos tiram
1-2 titik minyak bijan
1/2 cawan stok ikan bilis
1 sb tepung jagung + 3 sb air

1.  Mee kuning dibasuh sekejap dan ditoskan.  Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan masukkan mee.  Gorengkan hingga garing di kedua-dua belah.  Letak dalam pinggan.



2.  Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan wangi.  

3.  Masukkan fish ball sebiji-sebiji ataupun dipotong-potongkan.  Boleh aje masukkan udang, daging atau sotong.

4.  Kemudian masukkan sayur-sayuran dan gorengkan sekejap. Lepas itu masukkan stok ikan bilis.  Boleh juga digunakan stok ayam tapi kali ini aku saje menggunakan stok ikan bilis.

Gunakan 1 cawan ikan bilis besar, rebuskan hingga mendidih dan diambil stoknya sahaja.  Lebihan stok ini boleh disimpan untuk kegunaan lain.



4.  Akhir sekali masukkan lada sulah, kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, sos tiram dan bancuhan tepung jagung.  Masakan ni tak perlu letak garam.  Biarkan seketika dan tuangkan ia ke atas mee yang telah digoreng tadi.  Taburkan sedikit lagi daun bawang.




Kalau nak pedas, taburkan cili padi hiris.
Makan panas-panas. 
Krak kruk krak kruk...




No comments:

Post a Comment