1 cawan beras
2 sb nasi sejuk
1/2 cawan kelapa parut
3/4 cawan air
1 st gula pasir
1/4 st yeast
1/2 garam
1. Beras direndam 4-6 jam.
2. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga halus. Kemudian masukkan adunan itu ke dalam satu bekas yang agak besar kerana adunan akan naik selepas diperap lebih kurang 4-5 jam.
3. Lepas itu kacaukan adunan. Ia akan turun semula dan boleh mula dimasak.
4. Panaskan seketika kuali khas untuk membuat apom yang telah disapu dengan sedikit minyak atau boleh aje gunakan non-stick frying pan. Ambil sesenduk adunan tadi dan masukkan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali itu supaya adunan merata dan nipis. Kalau tebal nanti dah jadi Apam Serabai pulak. Tutupkan dengan tudung periuk. Biarkan seketika dalam 2-3 minit.
5. Buka penutup dan akan kelihatan di bahagian atas apom tadi berlubang-lubang. Masaklah seketika sehingga dibahagian keliling apom itu renggang dari kuali.
Hidangkan apom lenggang ini dengan kari, kelapa parut, sambal atau apa saja yang disukai.
No comments:
Post a Comment