Sunday, December 27, 2015

Cantonese Crispy Noodles




Bahan A :
100 gm mee kuning/yee mee/mee wantan kering
1 liter minyak masak


Bahan B :
100 gm daging - dipotong nipis
1 ulas bawang putih - dicincang halus
1" halia - dicincang halus
1 st kicap cair


Bahan C :
1 ulas bawang putih
1 pokok sawi/bok choy
1 batang carrot - dipotong saiz batang mancis
1 mangkuk brokoli yang telah dipotong
1 batang celery - dipotong serong
1 pokok daun bawang - dipotong pendek
1 cawan stok ayam
1 sb kicap cair
1 biji telur
secubit serbuk lada sulah
1 sb tepung jagung + 2sb air
1-2 titik minyak bijan


Menyediakan Bahan A :
Mee kuning dibasuh sekejap, ditoskan hingga kering dan digoreng terendam hingga garing.  Pastikan minyak mesti betul-betul panas. 

Kalau nak buat bentuk melengkung, serakkan mee itu ke dalam penapis aluminium.  Lepas tu letakkan satu lagi penapis di atasnya. Tekankan sedikit dan dimasukkan ke dalam minyak panas.  Goreng hingga garing.  


Menyediakan Bahan B :                
Gaulkan daging bersama bawang putih, halia dan kicap cair. Perapkan dalam 20 minit.

Panaskan 1 sb minyak dan gorengkan daging hingga sedikit garing. Ketepikan.


Menyediakan Bahan C :
1.  Dengan menggunakan bekas menggoreng daging tadi gorengkan bawang putih cincang hingga kekuningan.  

2.  Masukkan sawi, carrot, brokoli, celery dan daun bawang. Gorengkan sekejap.

3.  Masuk stok ayam dan kicap cair.  Bila mendidih, masuk telur, bancuhan tepung jagung dan serbuk lada sulah.  Kacau-kacaukan hingga telur masak. 

4.  Akhir sekali titikkan minyak bijan.  Kacau-kacaukan dan tuangkan atas mee yang digoreng tadi.

Makan semasa panas sebelum mee itu kembang supaya dapat menikmati kerangupan mee tersebut.




No comments:

Post a Comment