Saturday, December 19, 2015

Kerepek Pisang Nangka




Semalam dapat 2 sisir pisang nangka.  Muda lagi.  Tak tahu apa nak buat...akhirnya buat keputusan buat kerepek pisang.  

Hazab nak kupas kulit pisang muda ni.  Bergetah-getah.  Kena sapu minyak pada pisau dan tangan untuk elak bergetah.  Kulit pisang tu kena buang bersih-bersih.  Kalau tak, akan nampak lebam walaupun direndam dalam air garam.  



Satu sisir dapat sikit aje.  Jadilah...rasa pengalaman buat kerepek pisang.




Kemudian barulah pisang-pisang tu disagat sambil direndamkan lagi dalam air garam bagi mengelakkan pisang tu jadi lebam sementara menunggu untuk digoreng sekaligus.

Ada orang yang sagat terus pisang tu ke dalam minyak panas itu. Huuhh....tak sanggup aku nak buat macam tu.




Panaskan 1 liter minyak dalam kuali atau periuk.  Cedokkan sikit pisang tadi dengan penapis.  Toskan sikit airnya dan masukkan dalam minyak panas tadi.  Kacau-kacaukan sikit supaya pisang-pisang itu terlerai.  

Gorengkan dan bila ia hampir garing, taburkan sedikit garam di dalam kuali.  Itupun kalau nak rasanya lebih masin sikit.  Akan kedengaran bunyi berdesir dan teruslah menggoreng hingga garing atau hilang bunyi berdesir itu.







No comments:

Post a Comment