Bahan A :
2 st yis
1/4 cawan air suam
1 st gula
Bahan B :
3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 st garam
1 biji telur - dipukul sedikit
1/4 cawan air
2 sb butter
Bahan C :
1/4 cawan gula pasir halus
1 sb serbuk kulit kayu manis
Bahan D :
1/2 cawan double cream
2 sb madu
20 gm cooking chocolate
1. Campurkan Bahan A dan biarkan ia mengembang.
2. Satukan Bahan B dan masukkan Bahan A yang telah mengembang.
3. Ulikan hingga menjadi doh. Biarkan doh itu 15-20 minit. Taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan canaikan doh tadi 1" tebal. Potong-potongkan doh itu.
4. Goreng donut dalam minyak yang banyak. Toskan sekejap dan golekkan pada Bahan C.
5. Sementara itu didihkan double cream dan madu. Tutup api dan masukkan cooking chocolate. Kacaukan sehingga semua sebati dan likat.
6. Kemudian paipkan inti coklat ke dalam donut.
No comments:
Post a Comment