Saturday, November 14, 2015

Potatoe Bun



250 gm tepung gandum/tepung roti
70 gm kentang lecek
70 ml air/susu cair
3 sb gula castor
2 sb planta
1 sb yeast
1 biji telur

1.   Satukan yeast dengan 3/4 cawan air suam dan 1 st gula.  Biarkan yeast mengembang.

2.  Campurkan tepung, kentang, gula, planta, yeast dan telur. Gaulkan.  Kemudian dimasukkan air/susu cair sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.

3.  Bulatkan doh dan tutup dengan kain lembap atau wrapping plastik.  Biarkan doh naik mengembang sekali ganda.  

4.  Tumbuk doh dibahagian tengah dan bahagikan doh kepada 9 bahagian.  Bulat-bulatkan doh-doh kecil itu.  Susunkan bebola itu ke dalam loyang yang telah disapu butter.  Biarkan lagi sehingga bebola itu mengembang.

5.  Sapukan permukaan bun itu dengan telur yang telah dicampurkan dengan sedikit air.  Paipkan permukaan bun dengan custard topping.

6.  Bakar bun pada suhu 200C lebih kurang 20 minit.  Sejurus dikeluarkan dari oven, sapukan permukaan bun dengan butter.



Kalau nak buat custard topping pun boleh.  Tapi aku tak buat. Apapun, cara membuat topping adalah seperti di bawah.

Bahan untuk custard topping :
1 sb tepung kastad
1/2 cawan susu cair
1 sb gula

Masukkan semua bahan ke dalam periuk.  Dengan menggunakan api perlahan kacau sehingga berkrim tapi tidak terlalu likat. 
Jika bimbang custard menjadi terlalu likat/kental, boleh gunakan kaedah double boiler.
Setelah itu masukkan dalam bag piping dan paipkan di atas bun sebelum dibakar.




No comments:

Post a Comment