Wednesday, November 4, 2015

Kentang Bakar



1-2 biji kentang russet
cheese
1 sb butter - dicairkan
1 ulas bawang putih - dicincang halus
serbuk lada hitam
oregano 
garam
aluminium foil

1.  Kentang dibersihkan tanpa dibuang kulit.  Gunakan berus lembut untuk membersihkan kentang.

2.  Letakkan kentang antara dua kayu kecil.  Boleh gunakan chopstick.  Ini bagi memudahkan kentang dipotong nipis tanpa perlu terputus bahagian bawah kentang.





3.  Alas baking tray dengan aluminium foil.  Letak kentang.

4.  Campurkan butter cair dengan bawang putih.  Sapukan ia pada keseluruhan kentang termasuk dicelah-celah hirisan kentang itu. Taburkan garam dan serbuk lada hitam.



5.  Bakar kentang pada suhu 180C sehingga kekuningan.

6.  Keluarkan seketika kentang itu dan taburkan dengan oregano dan cheese.  Bakar lagi dalam 5 minit. 



No comments:

Post a Comment