Monday, September 30, 2013

Rendang Pucuk Ubi


Ini masakan Negeri Sembilan.  Ada yang sebut rendang, 
ada yang sebut serunding.


300 gm pucuk ubi  
2 biji kelapa 
2 sb cili kisar
2 sb rempah kari
1/2 cawan ikan bilis
2 batang serai - dititik
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup

1.  Kelapa diperah untuk lebih kurang 600 ml santan.  Daun ubi diceraikan selai-selai.  Sebaiknya dikerat-kerat.  Serai disiat-siatkan.





2.  Masukkan bahan tumbuk, rempah kari, cili, serai, ikan bilis, santan dan garam dalam kuali.  Masak hingga pekat sambil dikacau-kacau.





3.  Akhir sekali  masukkan daun pucuk ubi.  Masak lagi hingga kering dan pucuk ubi serta ikan bilis itu garing.




No comments:

Post a Comment