Thursday, September 26, 2013

Crunchy Oat Delight


A :
240 gm planta
2 sb shortening
160 gm gula castor
2 st cappucino 
1 st soda bikarbonat

B :
60 gm oats (aku guna rolled oats) - dikisar
60 gm kokocrunch - dikisar

C :
260 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
2 sb tepung beras

Bahan Hiasan :  
1 biji putih telur
1.5 cawan rolled oats

1.  Pukul A hingga sebati.  Masukkan B dan C.  Gaul rata.  

2.  Ambil sedikit adunan dan bentukkan ikut suka.  Susunkan dalam dulang pembakar yang telah disapu dengan planta ataupun shortening.  Buat hingga habis.  

3.  Mengikut resipi asal, dicelupkan doh yang telah dibentuk itu ke dalam putih telur dan digolekkan dalam oats. 



4.  Tapi di sini, aku bentukkan dulu doh itu hingga habis.  Lepas tu sapukan putih telur di atas permukaan doh yang telah dibentuk itu sebab tak mahu tangan aku bersememeh dengan putih telur dan oats itu nanti.   Kemudian barulah digolekkan dengan rolled oats itu.   Walaupun bahagian bawah biskut tu tak disapu dengan putih telur, oats itu masih boleh melekat sebab doh ini agak lembut.
   
5.  Bakar pada suhu 170C selama 20-25 minit.  



No comments:

Post a Comment