Saturday, September 28, 2013

Pucuk Ubi Masak Lemak Cili Padi



300 gm pucuk ubi
1 biji kelapa 
3 cawan air untuk perah kelapa
2 batang serai
1/4 st minyak 
garam secukup rasa

Bahan tumbuk/kisar :
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili padi
3" kunyit hidup
3 sb udang kering/geragau kering


1.  Pucuk ubi diambil pucuknya yang lembut.  Basuh dan toskan.  Masak air dalam periuk bersama sedikit garam dan minyak.  Bila mendidih, masukkan daun pucuk ubi dan rebus hingga lembut.


Lepas itu toskan pucuk ubi itu dan digenggam kuat untuk memerah airnya hingga kering bagi membuang getah dan pahitnya.  Ketepikan.


2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air untuk santan pekat dan 2 cawan untuk santan kemancar.  Serai dititik.


3.  Masukkan santan kemancar, bahan tumbuk/kisar dan serai ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.   

4.  Kemudian masukkan pucuk ubi dan santan pekat.  Kacau-kacaukan sampai mendidih lagi tapi jangan sampai pecah minyak.
Akhir sekali masukkan garam dan tutup api.



No comments:

Post a Comment