Saturday, September 28, 2013

Bubur Biji Salak



400 gm ubi keledek 
1/2 cawan tepung ubi 
200 gm gula melaka
1 cawan air
1 cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
1 helai daun pandan
garam secukupnya

1.  Ubi keledek dikukus hingga lembut dan dilecek hingga halus semasa panas-panas.


2.  Ambil 3/4 bahagian dari ubi keledek yang dilecek itu, dicampurkan dengan tepung ubi kayu dan garam.  Gaul rata dan bulat-bulatkan.  Tepung ubi itu jangan terlalu banyak nanti ia jadi terlalu kenyal dan menghilangkan rasa keledek itu.


2.  Didihkan air dalam periuk dan masukkan tepung biji salak tadi. Masak seperti memasak kuih buah melaka.  Bila biji salak itu telah terapung, angkat dan toskan.


3.  Masak gula melaka dengan air hingga larut.  Masukkan lebihan keledek yang dilecek tadi ke dalam air gula melaka itu dan biarkan ia larut.  Tutup api dan masukkan tepung biji salak tadi. 


4.   Santan pekat tadi dimasak dengan daun pandan dan garam hingga santan agak pekat.  


5.   Masa hendak makan, tuangkan sedikit santan pekat tadi.



No comments:

Post a Comment