Saturday, September 21, 2013

Leek/Daun Bawang Cina Goreng Telur




Dah lama nak cuba masak sayur leek atau dipanggil daun bawang cina ni tapi takut tak reti nak makan.  Hari ni cuba juga masak sayur leek ni.  



2 batang daun bawang cina atau leek
1 tangkai cili merah - dicincang kasar
1 biji telur
1 ulas bawang putih - dicincang kasar
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 sb sos tiram
1 sb minyak masak
garam secukup rasa

1.  Siat-siatkan helaian luar leek/daun bawang cina itu untuk dibersihkan kekotoran yang melekat dicelah-celahnya.  Kemudian dipotong serong. 



2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang putih cincang
bersama cili merah dan bawang besar hingga kekuningan.



3.  Masuk leek/daun bawang cina dan gaulkan sekejap.  Lepas itu tolak ke tepi sedikit sayur itu dan pecahkan telur ke dalamnya. Biarkan seketika hingga telur itu sedikit masak kemudian cepat-cepatkan digaulkan supaya bersatu dengan leek itu.   

4.  Akhir sekali masukkan sos tiram dan garam.  Balik-balikkan sehingga sayur masak.



Dah aku duga, akhirnya aku sorang aje yang makan sayur ni. Orang kat rumah ni tak minat sayur ni siap bagi 'warning' jangan masak sayur ni lagi.  Tapi bagi aku, sedap juga sayur ni, tambah lagi dimakan dengan kuah asam pedas.  Sayur ni sedap dilawankan dengan lauk yang pedas-pedas.


No comments:

Post a Comment