Friday, July 26, 2013

Tart Pastry Cream Cheese




300 gm planta
250 gm cream cheese
600 gm tepung gandum
1 sb esen vanila
1 sb gula castor
garam
jem nenas

Cara membuat jem nenas :
2-3 biji nenas masak (nenas madu)
250 gm gula pasir

Nenas dibersihkan dan diparut.  Tapi untuk yang aku buat ni, nenas tu aku cincang sampai hancur. Kemudian dimasak dengan gula hingga pekat.  Sejukkan.




Bila guna acuan macam ni, dapat letak jem nenas banyak-banyak.

Cara membuat tart :
1.  Pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang.

2.  Masuk gula, garam dan esen vanila.  Pukul lagi hingga sebati.

3.  Masuk tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.  

4.  Canai doh setebal 1/4 cm.  Terap doh dengan acuan bentuk bulat yang muat ke dalam loyang tart.  Letakkan doh yang telah diterap itu ke dalam acuan tart dan cucukkan perlahan dibahagian dalamnya dengan garfu.  Kemudian masukkan jem nenas dan hiaslah sedikit diatas tart itu dengan doh tadi.  Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau hingga kuning.




No comments:

Post a Comment