4 keping roti pita
200 gm isi ayam
1 sb minyak zaitun
1 st serbuk kunyit
1 sb serbuk lada hitam kasar
1 biji bawang besar - dihiris
2 sb cili sos
2 sb tomato sos
1 cawan kobis hiris
1/2 batang timun - dihiris memanjang
1 st lada sulah
2 sb planta
3 sb mayonis
garam
1. Lumur isi ayam dengan minyak zaitun, garam, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam kasar. Perap 2 jam. Kemudian dipanggang hingga keperangan dan dihiris kecil-kecil.
2. Panaskan planta. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan ayam dan digoreng hingga garing. Kemudian masukkan cili sos, tomato sos, kobis, timun, lada sulah dan garam. Gaul dan masakkan hingga sebati.
3. Roti pita dipotong 2.
4. Sapukan mayonis dan cili sos di bahagian dalam roti pita. Lepas itu selitkan daun salad ke dalamnya. Akhir sekali masukkan inti kebab yang dimasak tadi secukupnya ke dalam roti pita.
No comments:
Post a Comment