10 ulas cempedak
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan cair
1 1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
2 helai daun pandan
1. Beras pulut direndam sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.
2. Panaskan air di dalam kukusan sehingga benar-benar mendidih. Beras pulut yang telah direndam itu ditoskan airnya dan ratakan dalam loyang bersama santan cair. Santan itu mestilah separas dengan pulut itu.
Tabur garam dan masukkan daun pandan. Kukus pulut itu hingga masak sambil digaul-gaul. Kalau nak masak seperti nasi pun boleh juga. Bila dah masak, ketepikan.
3. Santan pekat tadi dimasak dengan sedikit garam dan daun pandan hingga agak pekat. Kacau-kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Kemudian masukkan buah cempedak ke dalam santan itu dan biarkan ia masak dalam 3 minit. Angkat.
4. Selain dihidangkan pulut bersama cempedak yang telah dimasak bersama santan sekali ataupun dimakan bersama santan dan cempedak mentah.
sedapnya..terus lapar..kebetulan ada buah cempedak sebijik
ReplyDelete