Saturday, July 27, 2013

Acar Ayam Panggang



200 gm isi ayam
1 sb cili kisar
40 gm halia 
200 gm carrot 
200 gm timun 
1 sb biji sawi
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih 
1 biji cili merah 
1 biji cili hijau 
3 sb sos tomato
1 biji lemon - ambil jusnya atau 2 sb cuka
2 sb minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Bahan tumbuk :
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

1.  Halia, carrot dan timun dipotong halus memanjang.  Timun tu dibuang empulurnya dulu.  Kemudian rendamkan carrot dan timun tu dalam air kapur lebih kurang 1/2 jam supaya ia tetap rangup masa masak.  Lepas itu toskan.


2.  Bawang merah dan bawang putih dibuang kulitnya saja.  Biarkan sebiji-sebiji.  Cili merah dan cili hijau dipotong halus memanjang.

3.  Isi ayam digaul dengan garam, kunyit dan lada hitam lalu dipanggang atas api dapur.   Lepas itu carik-carikkan ayam itu.

4.  Panaskan minyak dan tumis halia dan biji sawi sekejap.  Lepas itu masukkan bahan tumbuk dan cili kisar.  Masak hingga pecah minyak.

5.  Masuk sos tomato, bawang merah, bawang putih, ayam, cili merah, cili hijau, carrot dan timun.  Tumis lagi.


6.  Bila bawang dah nampak layu, masukkan gula, garam, jus limau atau cuka. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.  Balik-balikkan dan angkat.




No comments:

Post a Comment