Sunday, July 14, 2013

Kentang Berinti Daging



2 biji kentang besar
1 cawan daging cincang
1/2 biji bawang besar - didadu halus
1 ulas bawang putih - dicincang
1 sb minyak zaitun
1 st serbuk lada hitam 
4 sb keju parut
3 biji cili padi - dihiris halus
sedikit oregano
garam secukup rasa

1. Kentang dibasuh bersih dan dikukus hingga empuk.  Kemudian dibelah dua dan dikeluarkan isi kentang itu.  Balutkan bahagian luar kentang itu dengan aluminium foil.  Susun atas dulang pembakar.  Ketepikan.



2.  Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih serta bawang besar sehingga naik bau.



3.  Masuk cili padi, lada hitam, daging cincang dan garam. Biarkan sehingga daging masak dan masukkan isi kentang yang telah dilecek.  Masak lagi dalam 10 minit.



4.  Masukkan inti daging tadi dalam kelongsong kentang tadi.  Taburkan serbuk oregano, keju parut dan sedikit cili merah.  Bakar dalam oven selama 10 minit - 15 minit.  


Sedap dimakan dengan sos.




No comments:

Post a Comment