Monday, July 22, 2013

Kari Daging Berkerisek




1/2 kg daging lembu
4 sb rempah kari daging 
1 biji kelapa
3 cawan air
2 biji kentang - dibelah 4
3 tangkai daun kari
1 sb cili kisar (kalau nak pedas)
1 sb asam jawa + 1/4 cawan air
3 sb kerisek
2" kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1" halia - diketuk
1" lengkuas - diketuk
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb belacan

1.  Daging dipotong ikut suka dan direbus hingga empuk.  Kelapa diperah dengan air diambil santan.  Asam jawa diramas dengan 1/4 cawan air.



2.  Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan tumbuk hingga naik bau. 

3.  Kemudian masuk rempah kari, cili kisar (jika hendak), halia, lengkuas dan daun kari.  Tumis hingga naik bau.  



4.  Bila rempah hampir garing, masukkan kentang, daging bersama air rebusan daging, santan dan air asam jawa.  


5.  Bila kari mula mendidih, masukkan kerisek dan garam.  Jika hendakkan kari yang agak pekat, masaklah lama sedikit.




No comments:

Post a Comment