Friday, March 18, 2011

Kuah Pindang


Kuah pindang ni memang sedap.  Campuran bahan-bahan yang digunakan membuatkan aromanya cukup harum.  Nak masak pun senang.  Main lebur aje.  

Combination yang paling ngam dengan kuah ni adalah sambal goreng, cili padi hijau atau cili hijau patah-patahkan.  Makan pulak dengan kuahnya meladung dalam nasi.  Lepas tu hirup kuah tu.  Fullamak...tapi tang ni masa umur 10 tahun ok lah.  Kalau dah tua, buruk pulak rupanya.



2 ekor ikan 
1 batang serai
1/2" lengkuas (tak ada pun tak apa)
1" halia
2 cawan air
1 sb asam jawa
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup

1.  Serai, lengkuas dan halia diketuk kasi pecah sikit aje.  Asam jawa diperah dengan sedikit air dari 2 cawan air tadi.

2.  Masuk bahan tumbuk, serai, lengkuas, air asam jawa dan baki air tadi ke dalam periuk.  Masak.

3.  Bila mendidih masuk ikan dan daun kunyit.  Jangan masak lama sangat nanti ikan hancur.


4.  Akhir sekali baru masukkan daun limau purut dan garam.  Terus tutup api.  Daun limau tu untuk dapatkan bau yang harum.  Kalau banyak atau lama sangat dimasak, kuah akan rasa pahit sikit.


Kuah pindang ni sedap dimakan dengan sambal belacan atau sambal goreng atau patah-patahkan cili hijau ataupun cili padi.



No comments:

Post a Comment