Tuesday, January 20, 2015

Sup Ayam Madura




1/2 ekor ayam
1 batang carrot
1 biji ubi kentang
2" kulit kayu manis
1 bunjut rempah sup
1 helai daun pandan
1 batang serai - diketuk
2 " halia - diketuk
1 liter air
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
2 ulas bawang putih
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih

1.  Tumis sekejap kulit kayu manis, halia, serai, daun pandan dan rempah sup.  



2.  Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi hingga naik bau.



3.  Masuk ayam dan kentang.  Masak sekejap sambil digaul-gaulkan ayam dan kentang tu biar mesra dengan rempah yang ditumis itu.


4.  Masuk air, carrot dan garam.  Masak hingga mendidih dan ayam serta kentang masak.


Boleh ditabur dengan daun sup, bawang goreng dan cili padi hiris jika suka.



No comments:

Post a Comment