Thursday, January 29, 2015

Ayam Salut Kacang & Keju Parmesan



2 keping dada ayam tanpa tulang
1/2 cawan tepung gandum
1 st garam
1 st lada hitam kasar
1 biji telur 
1 cawan bread crumbs
1 biji limau nipis atau lemon
1/4 cawan parutan keju parmesan
3 sb kacang - dicincang kasar
1 sb dried rosemary
2 sb butter
2 sb minyak zaitun

1.  Letak dada ayam antara wrapping plastic atas dan bawah.  Kemudian gelekkan dada ayam itu hingga 1/4" tebal atau boleh aje ditekan perlahan-lahan dengan anak lesung batu.  Taburkan sedikit garam pada ayam.  Ketepikan.

2.  Campurkan tepung, garam dan lada hitam.  Ketepikan.

3.  Pukul telur sedikit dalam mangkuk yang lain dan campurkan dengan jus lemon.

4.  Dalam mangkuk yang lain, campurkan bread crumbs, garam, parutan keju, kacang dan dried rosemary.  

5.  Salutkan ayam dengan campuran tepung tadi dan celupkan dalam telur.  Kemudian salutkan keseluruhan ayam dalam campuran bread crumbs.



6.  Panaskan butter dan minyak zaitun dalam pan.  Masak ayam tadi di kedua-dua belah hingga garing keperangan.  

                                   
 7.  Hidangkan bersama hirisan lemon.




No comments:

Post a Comment