Wednesday, January 21, 2015

Pengganti Bahan Alkohol Dalam Masakan



Memang seronok kalau dapat mencuba berbagai resipi dari negara-negara luar.  Tetapi ada ketika kandungan resipinya menggunakan alkohol.  Jadi, kita kenalah cari alternative lain sebagai penggantinya ataupun ketepikan aje bahan itu.

Apapun, bahan-bahan alkohol tu boleh digantikan dengan bahan yang lain :

1.  Ang Chiu atau arak masak
Ia adalah proses fermentasi beras perang dan aroma alkohol yang kuat.  Rasanya sedikit masam dan manis.  Ia banyak digunakan dalam masakan cina.

Pengganti :  kicap masin yang dicampur dengan jus limau/lemon.


2.  Mirin dan Sake
Ia merupakan hasil fermentasi beras yang berwarna putih jernih yang dinamakan Sake.  Yang berwarna kekuningan dan manis dipanggil Mirin.  Bahan ini banyak digunakan dalam masakan jepun.

Pengganti :  Jus anggur segar yang dicampur dengan jus lemon sebagai pengganti Sake.  Jika ditambah sedikit gula, ia sebagai pengganti Mirin.


3.  Brandy
Ia adalah minuman beralkohol dengan aroma dan citarasa buah cherry yang manis.

Pengganti :  Sirap buah cherry yang pekat yang dicampurkan dengan air suam.


4.  Red Wine
Ia adalah hasil fermentasi buah anggur merah keungguan dengan aroma alkohol yang kuat.

Pengganti  :  Jus anggur merah segar atau jus cranberry.


5.  White Wine
Ia adalah fermentasi buah anggur hijau yang warnanya putih kekuningan dengan rasa manis dan beraroma alkohol.

Pengganti  :  Stok ayam atau sayuran atau jus epal segar.


6.  Vodka
Minuman beralkohol ini aromanya tajam dengan rasa masam yang kuat.

Pengganti  :  Jus buah anggur yang dicampur dengan jus limau/lemon.


7.  Bourbon
Minuman beralkohol ini rasa manisnya kuat.

Pengganti  :  Extrak vanila atau jus cranberry atau jus anggur



sumber :  food.detik.com


No comments:

Post a Comment