1 paket kulit popia
2 sb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sebagai gam
1 helai daun kunyit - dihiris
500 ml minyak untuk menggoreng
Bahan untuk otak-otak :
2 keping ikan tenggiri (tebal dalam 1") - ambil isi sahaja
4 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 batang serai
2" kunyit hidup
1 helai daun kunyit
1 st ketumbar
1/2" lengkuas
1 biji telur
2 sb tepung sagu
1/3 cawan santan pekat
garam secukup rasa
1. Satukan semua bahan untuk buat otak-otak. Kisar hingga halus. Masuk adunan dalam loyang atau bekas tahan panas dan kukus hingga masak. Kalau nak otak-otak berwarna merah sedikit, tambahkan cili dan kalau nak lagi kental tambahkan tepung sagu.
2. Sejukkan otak-otak yang telah dikukus itu dan potong 1" tebal. Ukurannya ikutlah saiz popia yang dikehendaki.
3. Ambil sehelai kulia popia dan letakkan sepotong otak-otak itu. Taburkan sedikit daun kunyit yang dihiris tadi.
Sapukan di tepi-tepi kulit popia itu dengan gam tepung. Kemudian gulungkan popia itu kemas-kemas. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak dan gorengkan popia itu hingga kekuningan. Toskan dan hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment