Friday, January 30, 2015

Spaghetti dan Sos Kari



200 gm spaghetti

Bahan untuk sos :
6 ekor udang
2 ekor sotong 
5 biji fish ball  - dibelah dua
1/2 biji capsicum - didadu besar
1 sb rempah kari (dibancuh dengan sedikit air)
1/2 biji bawang besar - didadu
1 ulas bawang putih - dicincang
1 tangkai daun kari
1 helai daun bay
1 cawan santan pekat
2 sb minyak
garam secukup rasa

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga bawang putih kekuningan.

2.  Masuk rempah kari, daun kari, daun bay dan tumis sekejap hingga garing.

3.  Kemudian masukkan udang, sotong, fish ball dan capsicum.  Tumis sekejap.

4.  Akhir sekali masukkan santan dan garam.  Biarkan hingga sos itu agak pekat.  Tutup api.

Hidangkan bersama spaghetti tadi dan taburkan cili padi jika hendak.




No comments:

Post a Comment