Friday, March 16, 2012

Sotong Krispi



6 ekor sotong
6 sb tepung jagung
3 sb tepung beras
1/2 st serbuk kunyit
1 st serbuk kari
1 biji telur
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Sotong dipotong bulat dan nipis. Basuh dan toskan airnya hingga kering.


2.  Campurkan tepung jagung, tepung beras, serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk lada sulah dan garam.  


3.  Kacaukan sedikit telur bersama garam dan lada sulah.  Tuangkan telur ke dalam sotong yang telah ditos tadi.


4.  Sambil itu panaskan minyak.  Ambil sotong satu-satu dan gaulkan dengan campuran tepung tadi. 

5.  Masukkan sotong bersalut tepung itu dan gorengkan hingga garing kekuningan.   Pastikan minyak betul-betul panas.  


6.  Toskan sotong goreng itu dan bolehlah dimakan dengan apa saja sos yang disukai.


Proses menggoreng ni yang tak tahan.  Meletup-meletup minyak.  Dah siap masak kena bersihkan semua minyak-minyak yang terpercik tu pulak.



No comments:

Post a Comment