Biscotti ni ada bermacam-macam jenis. Selain kacang hazel, boleh gunakan badam, gajus dan lain-lain. Ada yang letak serbuk kayu manis, kismis dan juga serbuk badam.
100 gm kacang hazel
2/3 cawan gula pasir/perang
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/4 st garam
2 st esen vanila
1 1/2 st baking powder
1. Kacang hazel dibuang kulit.
Caranya didihkan air dalam periuk. Lepas itu masukkan 1 sb baking powder. Masa ni air itu akan berbuih.
Masukkan kacang hazel dan rebus dalam 15 minit.
Toskan kacang hazel itu dan rendamkan dalam air sejuk. Kupaslah kulit kacang hazel itu dengan cara melurutkannya aje.
3. Pukul telur dan gula hingga sebati. Masuk esen vanila.
5. Bahagi adunan kepada 2 dan letak memanjang dalam dulang
pembakar yang telah di alas dengan baking paper. Adunan ini memang melekit.
6. Bakar selama 25 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk.
7. Potong biscotti itu menyerong dan bakar lagi 15 minit.
Ooops...jangan terkejut dengan kejadian biscotti ni. Ia memang keras. Cara nak makannya kena cicah dalam air kopi ke teh ke, ikut selera.
No comments:
Post a Comment