Satu lagi resipi masakan minang. Rasanya macam asam rebus. Cuma kuahnya agak pekat sedikit.
1 ekor ikan patin
6 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit
1 st garam kasar
3 keping asam-keping
Bahan kisar :
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
1" lengkuas
10 tangkai cili kering
1. Ikan dibersihkan. Lumur ikan dengan bahan kisar.
2. Susun serai dalam periuk.
3. Letak ikan dan susun pula daun kunyit.
4. Susun selapis-selapis hingga ikan habis. Tabur garam kasar dan asam keping.
5. Masukkan air dan masak menggunakan api kecil hingga ikan masak. Kuahnya tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Kalau nak agak pekat dan kering, masaklah lama sedikit.
Ughang awak
ReplyDeletehehehe..bahasa minang tu
ReplyDelete