Friday, March 9, 2012

Kek Lapis Ubi Kayu



Kek ni lebih sedap dimakan panas-panas. 
Harum ubi kayu dan kelapa parut kering merebak seisi rumah. 
Kalau dah sejuk.....kureng sikit atau
mungkin jugak kureng banyak keenakkannya

6 biji telur ayam
1 1/2 cawan gula
1 1/2 cawan planta
1 cawan kelapa parut kering
2 sb koko
2 sb madu
1 st soda bikarbonat
1 sb baking powder
1 1/2 st esen vanila
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan ubi kayu parut

1.  Pukul planta dan esen vanila hingga lembut.


2.  Dalam mangkuk berasingan, pukul telur dan gula hingga kembang dan campurkan ke dalam adunan planta tadi.  Gaul rata dan bahagi adunan kepada 2 bahagian.


3.  Satu bahagian dicampurkan dengan ubi kayu, kelapa dan 1 1/4 cawan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat.  Gaul rata.


4.  Satu bahagian adunan lagi dicampurkan dengan koko, madu dan 1 1/4 cawan tepung gandum yang telah diayak bersama dengan baking powder.

5.  Masukkan 2 senduk adunan ubi kayu ke dalam acuan dan bakar 10 minit.


6.  Lapiskan pula adunan koko dan bakar lagi.  Ulang lagi hingga habis.




No comments:

Post a Comment