1 kg daging batang pinang
1/4 cawan minyak masak
Bahan kisar :
3 batang serai
1" lengkuas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb ketumbar
1 sb jintan manis
1 sb gula merah
3" kunyit hidup
garam secukup rasa
1. Daging dipotong 1/2" tebal. Basuh daging dan toskan airnya. Gaulkan bahan kisar pada daging. Perap semalaman.
2. Goreng daging tanpa minyak hingga airnya kering. Daging akan cepat lembut.
3. Kemudian baru dimasukkan minyak dan goreng hingga masak.
1 sb udang kering
1 biji bawang besar
2 sb gula melaka
2 cawan air
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga kulitnya nampak menggelupas. Lepas itu ramas-ramaskan kacang itu dengan tuala supaya kulitnya tertanggal. Kemudian kacang yang telah bersih tu di tumbuk kasar.
2. Serai, udang kering, bawang besar dikisar dan ditumis hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar. Goreng hingga naik minyak.
4. Kemudian masukkan 2 cawan air bersama kacang tumbuk tadi.
5. Bila mendidih, masuk garam dan gula melaka.
Kuah sate mesti pekat. Jadi, pandai-pandailah mengagak kepekatannya. Lagi pun kuah sate/kuah kacang ni akan pekat
bila dah sejuk.
1 biji bawang besar
2 sb gula melaka
2 cawan air
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga kulitnya nampak menggelupas. Lepas itu ramas-ramaskan kacang itu dengan tuala supaya kulitnya tertanggal. Kemudian kacang yang telah bersih tu di tumbuk kasar.
2. Serai, udang kering, bawang besar dikisar dan ditumis hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar. Goreng hingga naik minyak.
4. Kemudian masukkan 2 cawan air bersama kacang tumbuk tadi.
5. Bila mendidih, masuk garam dan gula melaka.
Kuah sate mesti pekat. Jadi, pandai-pandailah mengagak kepekatannya. Lagi pun kuah sate/kuah kacang ni akan pekat
bila dah sejuk.
No comments:
Post a Comment