Wednesday, October 12, 2011

Siakap Kukus Asam Boi


Masa pi Tesco tadi, tengok ikan siakap segar-segar. 
Mulalah otak berputarrr......nak masak Siakap Kukus.
Inilah dia.  Sedap....
Puji diri sendiri ekkk, kalau tak sape lagi nak puji.  
Hahaha.


1 ekor ikan siakap
2 batang serai - diketuk
5 biji cili padi hijau - diketuk
1 biji cili merah - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
4 helai daun limau purut
4 inci halia - dihiris halus memanjang
3 inci carrot - dihiris halus memanjang
1/4 cawan asam boi
1 sb sos tiram
1 biji limau nipis - ambil jus
beberapa titik sos ikan
1 pokok daun ketumbar
3 sb air
garam secukup rasa

1.  Lumurkan ikan dengan garam kasar dan dicuci bersih.



2.  Sediakan bekas tahan panas dan letak ikan di atasnya.

3.  Tabur halia, serai, bawang, carrot, asam boi, cili merah dan cili padi di atas ikan.  Masukkan sedikit bahan itu terutama halia di dalam ikan. 



4.  Kukus sekejap dalam 5 minit.  Kemudian taburkan pula daun limau purut, jus limau nipis, sos ikan, sos tiram, daun ketumbar, garam dan sedikit air untuk kuahnya.



5.  Kukus lagi dalam 10 minit dan boleh dihidangkan.

Sedap masakan ini.  Kuahnya sedap....masam-masam manis.




No comments:

Post a Comment