Friday, October 7, 2011

Ikan Kurau Masin Goreng Dengan Asam Gelugor



200 gm isi ikan kurau masin
2 sb cili kisar
1 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
5 keping asam gelugor
4 sb minyak 
garam secukup rasa

1.  Ikan kurau masin dipotong nipis.  Ada juga dijual isi ikan kurau masin yang sudah siap dipotong kecil.  


2.  Asam gelugor direndam hingga kembang dan dihiris.


3.  Bawang besar dihiris.  Bawang putih diketuk saja.


2.  Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.  Ketepikan.

3.  Tumis bawang putih guna minyak bekas menggoreng ikan tadi hingga kuning sedikit.  


4.  Masuk cili kisar, bawang besar, asam gelugor dan garam. Bila dah garing masukkan ikan yang digoreng tadi.  Gaul hingga rata dan angkat.



No comments:

Post a Comment