500 gm kentang
230 gm sardin
1 st rempah kari
2 pokok daun sadri
garam secukup rasa
2 biji telur
1 cawan quaker oats
Bahan kisar :
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1 st lada sulah
1 sb jintan manis
1. Kentang dipotong nipis dan digoreng. Kemudian tumbuk kentang itu hingga hancur. Hancurkan ikan sardin. Tak perlu sosnya.
2. Campurkan ikan sardin, kentang, bahan kisar, rempah kari, daun sadri dan garam.
3. Ambil sedikit adunan tadi dan bulat-bulatkan. Leperkan sedikit seperti begedil.
4. Celupkan dalam telur yang telah dipukul. Kemudian digolek-golekkan dengan quaker oats tadi.
5. Panaskan minyak dan goreng kroket itu hingga garing. Kemudian makanlah dengan sos.
errr...ada dua kaler...yang gelap tu garing sikit bukan hangus.
No comments:
Post a Comment