5 biji telur
250 gm mentega
1 1/2 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 st esen vanila/esen strawberry
2 1/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
serbuk koko secukupnya
3 jenis pewarna (ikut suka)
1. Ayak tepung gandum dan baking powder. Ketepikan.
2. Lenserkan acuan 8"x8"x3" atau acuan bulat saiz 7" dengan mentega dan alaskan dengan kertas baking. Panaskan oven pada suhu 175C.
3. Putar mentega dan gula hingga berkrim.
4. Masuk telur satu persatu dan putar lagi hingga kembang.
5. Masuk susu cair dan esen vanila/esen strawberry. Putar lagi.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gunakan kelajuan
sederhana. Putar hingga sebati.
7. Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan diwarnakan.
8. Tuang adunan pertama ke dalam acuan. Ratakan dan ayakkan serbuk koko di atasnya nipis-nipis. Kalau banyak sangat, nanti pahit.
9. Tuang pula adunan kedua dan diayakkan juga serbuk koko di atasnya.
10. Akhir sekali, tuangkan adunan yang terakhir. Ratakan.
11. Bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak.
No comments:
Post a Comment