1 cawan / 200 gm kacang ulundu
2 biji cili hijau
1/2" halia
1 biji bawang besar
2 tangkai daun kari
2 tangkai daun ketumbar
1 st jintan putih
garam
1. Kacang ulundu direndam 3-4 jam. Toskan. Masukkan dalam blender bersama lebih kurang 1/4 cawan air dan halia. Kisarkan hingga menjadi pes. Perapkan ia selama 1 jam. Untuk mengetahui adunan ini sudah boleh dimasak, ambil 1 st dan masukkan ke dalam segelas air. Apabila ia terapung ke permukaan air, itu bermakna ia sudah boleh dimasak.
2. Cili hijau, bawang besar, daun kari dan daun ketumbar dicincang halus. Masukkan semua bahan ini ke dalam pes kacang ulundu yang telah diperap tadi.
3. Akhir sekali masukkan jintan putih dan garam. Gaul hingga sebati.
4. Sediakan semangkuk air bagi membasahkan tapak tangan. Ambil sedikit adunan tadi, dibulat-bulatkan. Celupkan satu jari ke dalam air dan dibuat lubang ditengah adunan yang dibulatkan tadi.
5. Kemudian dimasukkan ia ke dalam minyak panas (goreng terendam) dan digoreng sehingga garing kekuningan.
No comments:
Post a Comment