Wednesday, October 26, 2011

Bubur Sengkuang Cina



250 gm ubi sengkuang cina
1 biji kelapa parut (putih saje)
2 cawan air
4 sb gula pasir
2 sb biji sagu warna hijau
1 helai daun pandan


1.  Sengkuang cina dikupas kulitnya lalu didadu kecil.  Biji sagu direndam sekejap dan toskan.


2.  Kelapa parut diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 cawan air dijadikan santan cair.

3.  Masukkan santan cair, gula dan sengkuang cina dalam periuk dan masak hingga mendidih.  Mesti dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.  Kemudian masukkan santan pekat, biji sagu mata ikan dan garam.  Didihkan dengan api perlahan hingga biji sagu kembang dan sejukkan.

Bubur ini boleh dimakan panas atau sejuk. 
Bubur ini juga lebih kurang sama macam sejenis thai dessert yang dipanggil Rubies/Crystal Delight dimana sengkuang disalut dengan tepung sagu dan direbus.



No comments:

Post a Comment