Saturday, November 15, 2014

Spaghetti Seafood Marinara



200 gm spaghetti
7 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 st serbuk lada hitam
2 ekor sotong - dipotong 2 atau 3
6-7 ekor udang 
1 mangkuk lala (agak-agak je lah)
1/4 cawan daun basil yang telah dihiris kasar
1 sb minyak zaitun
1 st dried oregano
garam secukup rasa

1.  Rebus spaghetti bersama sedikit butter dalam 20 minit atau hingga lembut.  Toskan dan ketepikan.

2.  Tomato dikisar tapi tak perlu sampai terlalu halus.


3.  Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau.  Masukkan lada hitam dan tumis sekejap hingga bawang nampak sedikit kekuningan.

4.  Masukkan tomato dan garam.  Biar kuah tomato tu nampak pekat sedikit, barulah dimasukkan daun basil, sotong, udang dan lala.  Selain lala, boleh aje gunakan yang lain.

Kacau-kacaukan dan tutup periuk, perlahankan api dan biarkan ia masak lebih kurang 10 minit.  Tutup api.  Wap yang terhasil akan membantu makanan laut tu masak sama rata.


5.  Tuangkan sauce marinara tu ke atas spaghetti atau gaulkan sekali spaghetti ke dalm souce marinara itu dan gaul rata.  Taburkan dengan dried oregano serta sedikit hirisan daun basil.



No comments:

Post a Comment