200 gm bee hoon
60 gm tauge
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
1 sb pes tom yam
1 sb cili kisar
8 biji fish ball
8 ekor udang
1 batang carrot - dipotong halus memanjang
2 sb minyak masak
garam
Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk berserta cili kisar, pes tom yam dan serai. Tumis hingga naik bau dan garing.
2. Masukkan fish ball, udang, daun limau purut dan sedikit garam. Tumis lagi.
3. Lepas tu masukkan bee hoon. Gaul hingga rata dengan bahan tumisan itu.
4. Bila bee hoon tu hampir kering berderai, masukkan carrot dan tauge. Tambahkan lagi sedikit garam jika perlu. Carrot dan tauge tu janganlah sampai lembik sangat. Balik-balikkan sekejap dan tutup api.
No comments:
Post a Comment