Sunday, November 23, 2014

Spaghetti Napolitan



4 oz spaghetti 
1 st butter
5 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 st serbuk lada hitam
1/4 st cili flakes
garam secukup rasa
1 st dried oregano 

1.  Rebus spaghetti bersama butter lebih kurang 20 minit atau hingga lembut (aldente).  Toskan dan ketepikan.


2.  Tomato dikisar tapi tak perlu terlalu hancur.

3.  Bawang putih dan bawang besar dicincang. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.  


4.  Masuk lada hitam dan cili flakes dan tumis sekejap.


5.  Akhir sekali masukkan tomato kisar dan garam.  Masak hingga agak-agak kering.

6.  Tuangkan sos tomato itu ke atas spaghetti dan taburkan dried oregano.



No comments:

Post a Comment