Saturday, November 15, 2014

Pucuk Kelo Masak Lemak Putih



1 ikat pucuk kelo
1 biji kelapa parut
1 batang carrot
4 batang serai
1 biji cili merah
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sb udang kering

1.  Pucuk kelo tu diambil daunnya aje.  Ranting-rantingnya walaupun kat bahagian pucuk pun jangan diambil.  Ia keras dan tajam walau dimasak lama.  Lepas tu rendamkan dalam air garam bagi buang semua habuk.


2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan pati santan. Kemudian diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan kemancar.  

3.  Carrot dipotong 2" dan dibelah 4.  Serai dititik dan cili merah dihiris.

4.  Masukkan santan kemancar ke dalam periuk bersama dengan bahan tumbuk.  Biarkan ia mendidih sambil dikacau selalu.

5.  Kemudian masukkan pucuk kelo, carrot, serai, pati santan dan garam.  Masa ni kena dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Kacau-kacau selalu sambil tunggu ia mendidih.  Ini yang letih kalau masak lemak.  

Kalau dibiarkan ia mendidih dan pecah minyak, masakan ni akan jadi cair, santan nampak berkeping dan kuah pun nampak jernih. Itu tanda masakan tu 'fail'.  


Sayur ni agak pahit-pahit sikit tapi sedap.



No comments:

Post a Comment