Monday, November 10, 2014

Kek Kukus Lapis Asam Manis tak guna ovelette



5 biji telur
1 1/4 cawan gula castor
100 gm minyak 
2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
150 ml susu cair
1 st esen vanila
pewarna hijau dan kuning
asam manis sebesar duit 50 sen

1.  Ayak tepung gandum bersama baking powder sebanyak 3 kali.  Ketepikan.


2.  Lengserkan sedikit minyak di dalam acuan.  Ketepikan.
3.  Pukul telur dan gula sehingga kembang.
4.  Masukkan minyak dan pukul hingga sebati.  
5.  Lepas tu masukkan tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan susu cair sambil digaul sebati dengan senduk kayu atau spatula.

6.  Akhir sekali masukkan esen vanila dan digaul sebati.


7.  Adunan diwarnakan kepada hijau dan kuning.  Tapi untuk mendapatkan lapisan yang sama rata, aku bahagikan kepada 4 cawan.  2 cawan diwarnakan hijau dan 2 cawan lagi diwarnakan kuning.  Ini adalah cara aku yang bukan pakar buat kek yer.....


Masukkan 1 cawan lapisan hijau ke dalam acuan dan susunkan asam manis.  Nak susun rapat-rapat pun boleh, nak susun jarang-jarang pun boleh.  Lepas tu kukuskan dalam 10 minit.  Keluarkan dari kukusan dan masukkan pula 1 cawan lapisan kuning dan susunkan lagi asam manis.  Kukus lagi 10 minit.  Buatlah sampai selesai 4 lapisan.  Untuk lapisan yang ketiga dan terakhir tu kena kukus lama sikit lebih kurang 20 minit.  


Bila dah masak, keluarkan loyang kek dari kukusan dan biarkan sejuk atau nampak kek tu macam lekang dari tepi-tepi acuan.  


Kemudian barulah dikeluarkan dari acuan dan biarkan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong.



Kalau selang-selikan asam manis tu macam ni lah kejadiannya.  Ini masa mula-mula buat dulu.

No comments:

Post a Comment