Sunday, November 9, 2014

Penang Fried Kway Teow




400 gm kway teow
100 gm tauge
10 ekor udang
1 cawan isi kerang 
2 sb cili kisar
1 sb kicap
5 pokok daun kucai
1 biji telur
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.



2.  Lepas itu masuk cili kisar.  Tumis hingga garing.

3.  Masuk pula udang dan kerang (kita gantikan kerang dengan fish ball).  Tumis sekejap dan tebarkan telur ke dalam kuali.  Biarkan seketika.  Bila telur itu dah nampak masak dan melekat pada bahan-bahan yang digoreng tadi, gaulkan semua bahan itu hingga bersatu.



4.  Part ni samada nak masukkan kway teow dulu atau telur dulu tu ikut suka.  Yang pasti api kena besar dan kena gaul cepat-cepat.



5.  Akhir sekali masukkan kicap, tauge, garam dan daun kucai. Gaul rata dan tutup api.  Jangan masak lama sangat supaya tauge itu tidak lembik.  

Bila menghidang, taburkan cili jeruk/cili hijau hiris.






No comments:

Post a Comment