Tuesday, January 14, 2020

Coffee Bean Cookies




120 gm butter 
80 gm gula icing
1 biji kuning telur
1/2 sb serbuk nescafe
1 sb air panas
2 cawan tepung gandum
1 1/2 sb serbuk koko

1.  Pukul butter dan gula icing hingga kembang.  Masuk kuning telur dan pukul lagi hingga sebati.



2.  Bancuh serbuk nescafe dan air panas hingga larut.  Kemudian masukkan dalam adunan tadi dan kacau lagi hingga sebati.



3.  Lepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.



4.  Akhir sekali masukkan serbuk koko dan diuli hingga sebati dan menjadi doh.

5.  Ambil sedikit doh dalam 1 sudu teh.  Bulat-bulatkan dan dilonjongkan sedikit.  Tekan bahagian tengahnya dengan belakang spatula atau pisau. 




6.  Susun atas dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Bakar biskut pada suhu 160C selama 15 minit.





No comments:

Post a Comment