Monday, January 20, 2020

Tempe & Ikan Bilis Goreng Berlada




200 gm tempe
100 gm ikan bilis
200 gm cili merah
10 biji cili padi hijau
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cawan minyak untuk menggoreng
garam dan gula secukup rasa

1.  Tempe dipotong nipis.  Panaskan minyak dan goreng tempe hingga garing. Toskan.  



2.  Goreng pula ikan bilis hingga garing dan toskan.





3.  Cili merah, cili padi, bawang besar dan bawang putih dipotong-potong dan digoreng sekejap hingga layu.  Lepas itu tumbuk bahan-bahan yang digoreng itu.



4.  Bekas minyak menggoreng tadi ditumiskan bahan tumbuk tadi hingga pecah minyak.  Masukkan garam dan sedikit gula.



5.  Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis tadi.  Gaul-gaulkan hingga rata dan kering.  Angkat.




No comments:

Post a Comment