Monday, January 6, 2020

Ikan Cencaru Bakar & Air Asam



2 ekor ikan cencaru
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan untuk air asam :
1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 biji cili merah
4 biji cili padi
2 sb asam jawa
1 sb serbuk belacan bakar
1 sb kerisik
2 cawan air
3 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa

1.  Ikan cencaru dilumur dengan garam dan kunyit.  Dipanggang hingga masak.

2.  Bawang besar, tomato, cili merah dan cili padi didadu.  

3.  Campurkan asam jawa, serbuk belacan, kerisik dan air.  Masak hingga mendidih.  Sejukkan.

4.  Masukkan bawang besar, tomato, cili merah dan cili padi, garam dan gula ke dalam air asam tadi.  Perahkan jus limau kasturi.

5.  Hidangkan bersama ikan panggang tadi.








No comments:

Post a Comment