250 gm peria katak
1 liter minyak untuk menggoreng
Bahan saduran :
3/4 cawan tepung sagu
1/4 cawan tepung beras
1 sb serbuk ketumbar
1/2 biji telur
1/2 cawan air
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
1. Peria katak dipotong dua dan dikeluarkan isi dalamnya. Sagat nipis peria itu dan rendam dengan air garam dalam 1/2 jam. Lepas itu bilas air itu beberapa kali hingga tiada lagi buih-buih. Perahkan perlahan-lahan peria itu atau toskan hingga tidak berair.
2. Satukan bahan saduran hingga menjadi beter yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
3. Masukkan peria tadi ke dalam bahan saduran itu. Gaulkan hingga rata.
4. Panaskan minyak. Masukkan peria tadi sekeping-sekeping supaya tidak melekat. Goreng hingga garing. Toskan. Simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment