2 keping peha ayam
2 st serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih
1 biji lemon
2 sb minyak zaitun
sedikit thyme
sedikit garam
1. Bersihkan ayam dan toskan. Bawang putih ditumbuk kasar. Lemon dikupas kulitnya dan dihiris kulitnya itu. Perahkan jus lemon.
2. Gaulkan ayam dengan lada hitam, garam, bawang putih, minyak zaitun dan separuh dari jus lemon tadi. Perapkan dalam 2 jam.
3. Alaskan baking pan dengan aluminium foil dan letakkan ayam berserta bahan-bahan tadi di dalam baking pan. Taburkan thyme di atasnya dan dibakar pada suhu 175C/347F selama 45 minit.
Bila ayam hampir masak dan bertukar warna kekuningan, siramkan sedikit lagi jus lemon dan taburkan hirisan lemon tadi. Bakar lagi hingga masak.
Masa hendak dimakan, perahkan sedikit jus lemon di atas ayam.
No comments:
Post a Comment