Wednesday, October 24, 2012

Apple Crisp ..... Apple Crumble





4 biji epal
1 st serbuk kulit kayu manis
1 biji lemon

Topping
1 cawan tepung gandum
1 sb gula pasir
1 sb gula perang
1/4 st garam
2 sb butter 
1/3 cawan quaker oat

1.  Epal dibuang kulit dan dipotong dadu.  Perahkan jus lemon pada epal dan gaulkan dengan serbuk kulit kayu manis.  Susun epal dalam mangkuk bersaiz 6" atau acuan kecil-kecil yang tahan panas.



2.  Campurkan tepung gandum, gula pasir, gula perang dan garam.  Masuk butter.  Gaul dan ramas hingga berketul-ketul tapi kasar. 


3.  Akhir sekali masuk quaker oat.  Gaul rata dan taburkan topping atas epal.   



4.  Bakar pada suhu 170C selama 25-30 minit hingga kekuningan. 


6.  Hidangkan bersama vanilla whipped cream atau aiskrim atau yogurt.  



No comments:

Post a Comment